"Vi bryr oss mycket om varandra"

– När jag kom till Norrstrandskliniken dag ett och alla kramades undrade jag om det skulle fortsätta så dag två också. Och vi kanske inte kramas varje dag, men vi är noga med att hälsa och vi bryr oss mycket om varandra.

{[LiVExtern puffblock] SlideShowblock}

Hanna Berggren har just gjort sitt första år som allmäntandläkare vid Folktandvården Norrstrand i Karlstad.
– Det jag verkligen har jobbat med att lära mig under det här året är att kunna tala med patienterna på ett lugnt och förtroendeingivande sätt. Där har jag haft god hjälp av min handledare Elisabeth Wennerberg som har lotsat mig in i gången kring komplicerade fall och väglett mig i situationer där jag har varit osäker på hur jag ska kommunicera med patienten.

Den dagen vi träffar Hanna på kliniken har hon haft 24 patientkontakter.

– Vi har haft undersökningsdagar med skolungdom och då blir det mycket teamwork och för mig korta möten med patienterna. Nu har jag en hel del skrivarbete kvar så att jag fångar upp allt vi har beslutat i dag.

Fria fredagar är livskvalitet

Hanna Berggren hävdar bestämt att tillvaron som nybliven tandläkare inte alls handlar om att jobba, äta, sova, som hon blivit varnad för.

– Jag har valt ett schema som frigör mig två fredagar i månaden och det innebär långa dagar med mycket tid i patientrummet, men ändå tycker jag att jag har bra kvalitet i mitt liv.

Hanna ägnar sig en hel del åt friluftsliv, vandrar gärna och kör racercykel.

– Men det är ju så lättillgängligt här, så det är inte svårt att hinna med.

Varje tisdag deltar hon i diskussionskvällar i Evangeliska Frikyrkan i Karlstad, inte sällan som diskussionsledare.

– Jag är uppvuxen med kristendomen nära mig, men om det är frikyrkan eller något annat samfund är inte viktigt för mig. Jag är ute efter samtalet och blir imponerad när jag ser människor rätt långt upp i åldrarna som fortfarande söker och är öppna för nya tankespår.

Bor i tandläkarkollektiv

Hanna tillhör det gäng med unga kvinnor som flyttade ihop i ett tandläkarkollektiv när de kom till Karlstad för drygt ett år sedan. Numera har kollektivet bytt adress och tappat en medlem, men Hanna trivs fortfarande med det gemensamma boendet.

– Min pojkvän har flyttat från Helsingborg till Karlstad nyligen, men han kommer att bo i egen lägenhet medan jag bor kvar här till att börja med.

En dag i veckan drar Hanna upp till Hagfors och gör ett arbetspass.

– Jag hörde att de behövde folk där och anmälde intresse. Just för att jag är en extraresurs som bara kommer ibland får jag ta hand om många akutfall och det är utvecklande. Jag möter också fler svåra fall där, vilket antagligen beror på att det är långt till Karlstad och specialisttandvård.

Text: Margareta Jonilson
Foto: Bobo Jonilson


Träffa oss på Swedental 14-16 november