Värmlänningar gillar sina tänder allra mest

Värmlänningarna har rikets bästa tänder. I alla fall om vi ska tro oss själva. Och den goda självbilden kan hänga ihop med att fler än någonsin väljer frisktandvård.

I rapporten Öppna jämförelser 2014 som har tagits fram i samverkan mellan Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Folkhälsomyndigheten framgår att den självskattade tandhälsan är allra bäst i Värmland.
– Det är väldigt roligt och tyder på att vi gör mycket rätt, både inom folktandvården och på privattandläkarsidan i länet, säger tandvårdschefen Hans Östholm.

Uppgifter från Socialstyrelsen om utförd vård visar också att värmlänningar får fler förebyggande behandlingar – och kanske därför färre protetiska behandlingar än på andra håll.
– Det finns ett samband mellan regelbundna besök till tandvården och friska tänder. Vi är därför mycket glada över att fler patienter än någonsin har frisktandvård där förebyggande behandlingar ingår till en fast avgift, säger Hans Östholm.

"Tänderna ska jag leva med resten av livet"

Sedan 2010 har antal patienter med frisktandvård mer än fördubblats, och överträffat alla tidigare rekord. Idag har nästan 23 000 värmlänningar skaffat tandvård till fast pris. 

En som skaffade frisktandvård och blev mer intresserad av sin munhälsa är Johan Tel, 26, år:
–  Många servar bilen för tusenlappar och har andra dyra försäkringar. Det är förstås vettigt. Men skulle jag prioritera något skulle jag satsa på min egen hälsa. Tänderna ska jag ändå leva med resten av livet.