Tog tag i värsta rädslan – blev tandhygienist

Under hela sin uppväxt var han rädd för tandläkaren. Men när det var dags att söka högskoleutbildning hade Tommy Gustafsson bestämt sig för det oväntade: Han skulle bli tandhygienist.

Men det hade kunnat bli något helt annat jobb för Tommy.

– Jag sökte både tandhygienstutbildningen och VVS-ingenjör. Och det är klart i början var jag rätt skraj och osäker på hur jag skulle fixa hygienstutbildningen. Men det här var en period i mitt liv där jag ville ta tag i mina fobier. Och tandvårdsrädslan var väldigt högt upp på fobi-listan. Sprutor ska vi inte prata om, det var det värsta jag visste. Men idag arbetar jag med sprutor varje dag, säger Tommy som började på Folktandvården Stortorget, Säffle 2009.

Rädslor kan gå i "arv" 

Att han själv har varit rädd för tandläkaren ser han som en självklar tillgång i sitt jobb.  

– Jag tycker själv att jag är en rätt bra människokännare och ser ganska tydligt när någon är rädd.

Hur patienter blir rädda från första början kan bero på olika saker. Föräldrarna kan vara en.

– Rädsla är något som smittar, särskilt till våra barn. Så försök att vara lugn inför dina barn. Gör ingen stor grej av att det skulle vara ”jobbigt” att gå till tandläkaren även om du själv kan uppfatta det så, säger Tommy.

En av två manliga tandhygienister

2009 blev han vår andra manliga tandhygienist någonsin. Just nu är de två.

– Nej, det är inget vanligt yrke bland män, men varken jag eller mina patienter tror jag lägger någon värdering i det. Sedan är det förstås kul att jag var allra först. Förhoppningsvis kan fler – både kvinnor och män – få upp ögonen för yrket. Det är ett jätteroligt jobb, säger Tommy.

Hur gick det då med Tommys egen tandvårdsrädsla?

– Jag går hit regelbundet. Så jag fick inte bara ett kanonjobb. Jag fick också ordning på mina tänder och mina värsta rädslor.