Tita tryggar barnen utan överraskningskalas

Tita Mensah vill göra skillnad för barn vars resa genom livet inte alltid är spikrak. Nu lever hon sin dröm som tandläkare på Specialistkliniken för barn- och ungdomstandvård.

 – Jag var själv väldigt rädd för min tandläkare när jag var liten. Därför drömde jag också tidigt om att själv bli tandläkare och jobba med barn. Jag ville göra skillnad i positiv bemärkelse.

Och efter jobb inom allmäntandvården lever nu Tita sin dröm, som hon själv uttrycker saken.

– Som pedodontist (specialisttandläkare i barn- och ungdomstandvård) jobbar jag med barn som på ett eller annat sätt behöver särskilt stöd. De kan vara tandvårdsrädda, ha sjukdomar som cancer eller någon funktionsnedsättning som Downs syndrom eller autism. Det är både utmanande och berikande att jobba tillsammans med de här barnen.

Bilder gör skillnad

För många av barnen finns små generella knep för att lyckas.

– Vi berättar väldigt tydligt på förhand vad vi tänker göra vid besöket. Vissa barn har nytta av bilder, på mig, på utrustningen, väntrummet, ja, allt egentligen. Allt ska vara bekant när behandlingen ska utföras. Vi har, kort sagt, inga överraskningskalas. Trygghet och tillit är så viktigt.

Skapar trygghets-kapital

För barnen som kommer till kliniken tas det små steg framåt. Sakta men säkert.

– Med barn går det inte att hoppa fram direkt till den svåra behandlingen. Det krävs inskolning och tid. Det är ungefär som ett bankkonto; det går inte att ta ut pengar på ett konto där det inte finns kapital. Hos oss fyller vi på med förtroende och trygghetskapital till max först. Då finns det lite trygghet att ta ut den dagen vi måste göra en behandling som kan vara mer besvärlig, säger Tita.