Tandläkaryrket – himmelriket för Hellman

Sommaren lider mot sitt slut är det är dags att återvända till skolbänken. Och Anna Hellman, sommarpraktikant på Folktandvården Haga, kan lägga en del erfarenheter i ryggsäcken
– Alla här är måna om att jag ska få lära mig saker.

Nu har hon just gått klart den sjunde terminen av tio. Och under sommaren har hon som en av 15 tandläkarstudenter sommarjobbat på folktandvårdens kliniker. Just nu är hon på Folktandvården Haga i Karlstad.

– Det fungerar väldigt bra tycker jag. Alla tar sig tid och är verkligen välkomnande. De är måna om att jag ska få vara med och se där det händer. Det känns inte som de tycker jag är i vägen, åtminstone låter det väldigt positivt och uppskattande när jag är i närheten, skrattar Anna.

"Perfekt att vara här på sommarlovet"

Men det är inte första sommaren Anna praktiserar i Värmland.

– Det här blir tredje året. Tidigare har jag varit på Norrstrand, Karlstad, under två somrar. Och tidigare i år på Käkkirurgen på Centralsjukhuset. Jag är uppvuxen i Karlstad så för mig passar det perfekt att vara här på sommarlovet och träffa familj och vänner. Men även för andra som kanske inte har någon direkt anknytning kan jag rekommendera att komma hit.

Lockas av relationen med patienter

Pappa Lennart är käkkirurg och Mamma Stina har en egen privat tandvårdsklinik. Men Anna tog inte den utstakade vägen. Åtminstone inte till en början.

– Jag började plugga juridik i Uppsala men kände ganska snart att det var fel. Så jag hoppade av och sökte tandläkarhögskolan i Göteborg istället. Det var inte någon barndomsdröm att bli tandläkare, men nu känns det helt rätt, säger hon och fortsätter:

– Det som intresserar mig allra mest är mötet och relationen med människor. Sedan finns det många olika utvecklingsvägar i rollen som tandläkare som också lockar.

Håller dörrar öppna

Om ett och ett halvt år tar Anna examen och vänder hem till Värmland. Eller?

– Haha, ja någon omöjlighet är det inte! Men jag försöker hålla dörrarna öppna ett litet tag till. Utom möjligtvis för juridiken då.