Tandläkarkonstnären Jenny

Att vara tandläkare är förstås inte detsamma som att vara konstnär. Men för Jenny Andersson, tandläkare på Folktandvården Forshaga är tandläkaryrket lite av ett hantverk. Tillsammans med dig hjälper hon till att skapa det bästa av din munhälsa.

– Det kreativa i yrket tilltalar mig. Vägen fram då vi, tillsammans med dig som patient, funderar fram den bästa behandlingen är verkligen stimulerande. Det kan handla om att kika på bilder av ditt bett, gipsmodeller och ha diskussioner med mina duktiga kollegor. Om vi i slutändan får ett bra resultat ger det en enorm tillfredställelse.

Vill hjälpa människor

Men det var något annat som fick Jenny att vilja bli tandläkare.

– Det roligaste med jobbet är att träffa och hjälpa människor och samtidigt göra en samhällsinsats.

Att göra någon glad kan förstås vara en utmaning. Särskilt i en miljö där många är oroliga.

– Det är inte ovanligt att folk är rädda eller känner oro. Varje patient är unik med sina behov. Därför är det väldigt bra när du som patient är tydlig med på vilket sätt vi ska genomföra behandlingen. Vissa vill ha full kontroll och att jag berättar varje steg noga medan andra sätter på sig hörlurar och vill att jag säger till när behandlingen är klar. Och alla sätt är verkligen bra sätt. Det viktiga är att du är bekväm. Jag kan alltid anpassa mig.

Respekterar kostnader - ger prisförslag

 En annan anledning till oro kan vara kostnader.

– Jag försöker att vara noggrann med att ge dig kostnadsförslag. Särskilt om du ska göra en större behandling, som en krona eller en bro. Det handlar om respekt för din plånbok. För det kan trots allt kosta en del pengar.