Så mycket fluor är det i ditt vatten

Nu finns en ny sammanställning över fluorhalterna i kommunala dricksvatten i Värmland.

Broschyren är framtagen av tandhygienisten Agneta Engström på folktandvårdens Hälsoodontologiska utvecklingsenhet. Den uppdateras vart tredje år. Underlaget kommer kommunernas miljö- och hälsokontor. Och saker och ting kan ändras med tiden.
– Ja, det kan skifta litegrann. Innan 2005 kunde det vara stora variationer mellan kommunerna, sedan dess är det reglerat och kommunala vatten får som mest ha en fluorhalt på 1,5 mg fluor/l vatten, berättar Agneta.

Värdena viktiga för småbarn

Det är framförallt för familjer med småbarn det kan vara viktigt att hålla koll på gränsvärden.
– Alla kommunala vatten innehåller mer eller mindre fluor. Och fluorkoncentration i lagom mängd är bara bra. Det är först när det börjar närma sig gränsvärdet som de allra minsta barnen, under sex månader, inte bör få sig vattnet på grund av risken för att få vita fläckar på tänderna. För vuxna behöver vattnet ha en halt på över 6 mg fluor/l för att det ska anses otjänligt.

Kostnadsfri undersökning av egen brunn

För familjer med egen brunn kan det vara särskilt bra att kolla upp fluorhalten. En sån analys utför folktandvården kostnadsfritt.
– Det är ju framförallt till dem som väntar barn eller har barn under sex år som det är viktigt att veta och där hjälper vi gärna till med analyser, avslutar Agneta Engström.

Så är fluorvärdet i vattnet i din kommun

(klicka på bilden för att förstora)