Nu blir det enklare att skaffa frisktandvård

Folktandvården Värmland inför nu en ny webbtjänst som ska göra att fler värmlänningar skaffar frisktandvård och betalar regelbundet för sin tandvård.

– Jag betalar med autogiro, månadsvis. Det känns väldigt bra för jag vet alltid vad min tandvård kostar. Tidigare kunde det röra sig om någon tusenlapp ena gången och andra summor nästa. Nu slipper jag oroa mig även om jag har en tandläkartid precis efter julhelgerna, säger Mikael Elford, Karlstad, som har frisktandvårdsavtal sedan ett par år.

Enklare
För folktandvården blir det enklare att planera vården då färre patienter uteblir från bokade tider.

– Vi kan arbeta effektivt och får mindre återbud. Och framförallt är det bra för patienternas munhälsa. Med regelbundna besök är det lättare att hålla tänderna friska. Så för patienterna gynnar frisktandvårdsavtalet både munhälsa och ekonomi, säger Birgitta Haglund, tandläkare och klinikchef Folktandvården Tingvalla, Karlstad.

I fjol ökade antalet patienter med frisktandvård i Värmland med drygt 3600 personer, vilket var nära dubbelt så många som året dessförinnan. Och nu inför folktandvården en ny webbtjänst som ska göra det enklare.

Webbtjänst gör det ännu enklare
– Tidigare var patienter tvungna att svara på erbjudande om frisktandvård med post. Och för många hamnade tyvärr svarskuverten i tidningsinsamlingen. Nu går det enkelt att tacka ja på vår webbplats www.liv.se/tandvard/frisktandvard. Det ska inte vara krångligt att ta hand om sin munhälsa, säger Ann-May Brodén, informationschef.