Närheten till naturen - något att längta till

Emelie Åström inleder snart sin sista termin på tandläkarhögskolan. Men först väntar sommarjobbet i Värmland – för fjärde året i rad.

Och under somrarna i Värmland har hon fått möjlighet att testa att jobba både här och där.
– Jag har varit i Åmotfors, Årjäng och Specialistkliniken för barn- och ungdomstandvård. Nu i sommar blir det Åmotfors igen och Säffle, säger Emelie, som den här sista sommaren som studerande får möjlighet att jobba med tillfällig tandläkarlegitimation, utfärdad av Socialstyrelsen.
– Det känns spännande! I praktiken får jag nu göra alla moment som de andra tandläkarna.

Att jobba på mindre kliniker, som Emelie valt att göra under somrarna, ser hon som en klar fördel.
– Speciellt nu till en början känns det helt rätt. Då får jag möjlighet att lära mig olika delar, och möta olika patienter. Det ger en bra grund att stå på. Lär man sig inte bredden till en början tror jag det blir svårare att fånga upp kunskaperna senare.

Nära till natur och storstadspuls

För Emelie som är uppvuxen i Arvika ligger också Värmland henne varmt om hjärtat av andra skäl.
– Närheten till naturen är verkligen någonting jag längtar tillbaka till. Oavsett vart i länet du befinner dig finns det sjöar och fina naturområden, alldeles runt knuten. Det är livskvalité, det. Och vill jag åka till storstan över helgen är det inga problem. På bara några timmar kan ta mig till Oslo, Göteborg eller Stockholm.

Även för dem som inte är från trakten är det lätt att leva i Värmland, menar Emelie.
– Värmlänningar är väldigt trevliga och avslappnande. Det är därför lätt att komma in en arbetsgrupp och även få en bra relation med patienter, som jag upplever det.