Bli trygg med frisktandvård

Problem med tänderna och munnen kan dyka upp olägligt. Som när du köpt julklappar eller just bokat en resa. Men det finns ett sätt som gör att du slipper en tråkigt stor tandvårdskostnad när tajmingen är dålig.

– Skaffar du frisktandvårdsavtal ingår den mesta tandvården. Som om du skulle få problem med en visdomstand, en rotfyllning eller ett hål. Med ett avtal betalar du regelbundet per månad eller år och slipper att betala tusenlappar när det kan passa dåligt, säger Helene Masth, tandhygienist på Folktandvården Kronoparken, Karlstad.

Gäller även om du är bortrest inom Sverige

Frisktandvård är en betalningsform för tandvård som blir allt mer vanlig i Värmland – och i Sverige. I Värmland har nästan 20 000 patienter ett avtal. I Sverige över en halv miljon.

– Flyttar du för jobb eller studier på annan ort följer avtalet med. Och händer det något under sommarsemestern kan du söka upp närmsta folktandvårdsklinik där du befinner dig och få hjälp utan att du behöver betala någonting extra.

"Du får hjälp om någonting skulle hända" 

De flesta patienter som Helene pratar med är positivt inställda för ett frisktandvårdsavtal. Men inte riktigt alla.

– Visst finns det dem som säger ”det där lönar sig inte”. Men med ett frisktandvårdsavtal ingår regelbundna besök, precis som om du betalar enligt styckepris. Dessutom vet du att du får hjälp om någonting skulle hända. Och inga tandvårdskostnader behöver skena iväg.

Olika avgifter beroende på vårdbehov 

Och hur går det till? Helene berättar:

– Besöker du oss på Kronoparken eller någon annan folktandvårdsklinik i Värmland är det bara att du i frågar i samband med nästa besök. Sedan får du ett erbjudande av oss där det står vad just ditt avtal kostar. Avgiften bestäms av hur mycket vård du behöver. När du bestämt dig tackar du ja på www.liv.se/tandvard/frisktandvard eller med svarskuvertet.