Populär tandsköterskeutbildning - nu är studenterna på plats

Nu är tandsköterskeutbildningen i Karlstad igång. Och utbildningen är efterlängtad och eftertraktad.


Susanna Richardsson är en av den nya tandsköterskestudenterna.

Söktrycket var stort när utbildningsstarten annonserades. Och det verkar inte ha avtagit. Just nu finns 117 personer på reservlistan. Intresset är stort även från arbetsgivarhåll, som hos folktandvården.

– De kommande åren går många tandsköterskor i pension och vi står inför en generationsväxling. Därför känns det oerhört välkommet att utbildningen nu finns i Värmland, säger Åke Ericsson, personalchef.

Lärare rycks med i entusiasmen

Under utbildningen blir det förstås även en del teori, i lokalerna på Karolinen, med yrkeskunniga som undervisar. Bland annat Ary Amin, tidigare tandhygienist på Folktandvården Grums, och tandsköterskan Wenche Sommer.

– Det är härligt att vara igång! Alla studenter vill verkligen det här. Och som lärare är det är svårt att inte ryckas med i entusiasmen, säger Ary.         

"Människor ska vara bekväma med att le"                                       

En av de motiverade studenterna är Susanna Richardsson, 33 år, som redan nu ser fram emot sitt kommande yrkesliv.

– Leendet är det första man ser och lägger märke till. Och att få människor att vara stolta, bekväma och må bra över sin munhälsa är något som lockar mig att vilja bli tandsköterska, säger Susanna, som tidigare bland annat jobbat som vårdbiträde och hälsocoach.

Var tandvårdsrädd - räddades av bra tandläkare och tandsköterska

Men tandvård har inte alltid varit förknippat med lust och glädje för Susanna.

– Jag var väldigt tandvårdsrädd som barn. Men när jag var 12 år fick jag förmånen att träffa en tandläkare och tandsköterska som lugnt och tryggt tog hand om mig. Det var en ögonöppnare som fick mig att inse vilken skillnad tandvårdspersonal kan göra med gott bemötande. Det kommer jag sträva efter när jag börjar jobba.