"Jag svimmade hos tandläkaren"

Som barn var hon rädd för sin tandläkare. Hon svimmade. Då fick hon höra att det var löjligt. Sen träffade hon en annan tandläkare. En ängel som förstod hur jobbigt det kan vara. Nu vill Linda själv vara någons tandläkarängel.

När Linda, nu klinikchef på Folktandvården Norrstrand i Karlstad, sätter sig i tandläkastolen händer något. Hon är mer van att stå ovanför. Men minnena är nära. Att sätta sig ner känns fortfarande speciellt.
– Fram till jag gick i sexan var jag väldigt rädd. Det var verkligen inte roligt att gå till tandläkaren. Hon var så hård i allt hon gjorde. Det gick inte att diskutera något, och hon kunde säga att jag var ”barnslig” om jag sa att det gjorde ont. En gång var jag så nervös att jag svimmade. Men det var förstås bara löjligt. Det kommer jag aldrig att glömma, säger Linda på sin sjungande finlandssvenska.

Från rädd till drömjobb

När Linda började på högstadiet fick hon komma till en annan klinik i Vasa, Finland, där hon bodde.
– Då träffade jag min Ängel. En tandläkare som älskade sitt jobb och sina patienter. Hon var varsam och vi kunde prata. Då bestämde jag mig. Jag ska bli tandläkare!

Vi måste förmedla en trygg känsla

Sagt och gjort. Nu 20 år senare är hon klinikchef i folktandvården. Som före detta tandvårdsrädd.
– Jag förstår verkligen att många tycker det är jobbigt att komma hit. Och att många kan bära med sig upplevelser från förr. Det är just därför vi måste förmedla en trygg känsla. Som patient hos oss ska man aldrig behöva vara orolig. Det gäller att vi förmedlar och omvandlar kunskap till något positivt för patienten. Då har vi lyckats, säger Linda.

"Det ska vara bekvämt både på ut- och insidan"

Och mötena med den hemska tandläkaren som Linda träffade som barn slutar inte i barndomen.
– När jag började jobba efter tandläkarexamen hamnade jag i samma organisation som hon. Och vi sågs. Herregud, vad jag kallsvettades! Då förstår man verkligen hur djupt minnen kan sitta kvar. Det är nyttigt att tänka på när mina patienter sätter sig i stolen. Då ska det kännas bekvämt både på utsidan och på insidan.