”Här är alla välkomna – inte bara patienter med mest pengar”

Från Milanos modekvarter till Industrigatan i Säffle är steget inte så långt. Möt vår nye tandläkare Dritan Kantozi på Folktandvården Hermes.

Dritan kommer närmast från tandläkarjobb i Milano och ser vissa skillnader mellan svensk och italiensk tandvård:
– Den största skillnaden är att det finns tandvård som är drivs inom offentlig verksamhet, i Italien finns ingen motsvarighet till folktandvården – utan bara privattandläkare. Jag tycker Sverige ska vara stolta över sin folktandvård, som jag tycker på ett bra sätt ser till att välkomna alla och ge förutsättningar för god tandvård hos hela befolkningen. Inte bara de med mest pengar, säger Dritan.

Ha en positv attityd som förälder

Är du förälder och följer med till ditt barns tandvårdsbesök? Hör upp!

– Rädsla för tandvården hänger ofta samman med upplevelser som barn. Och barn är väldigt snabba på att lära sig – och känna av – föräldrars känslor och inställning inför tandvårdsbesök. Därför är det väldigt viktigt att du som är förälder har en positiv attityd. Det gör att barnen känner sig trygga i sällskap med tandvårdspersonalen, både på kort- och lång sikt, säger Dritan som, utöver jobbet på kliniken, också fått åka i klinikchefens Mats Lindgrens skidspår:

– Ja, han har introducerat mig till både längdskidåkning och gympass här i Säffle. Det är förresten ett riktigt härligt gäng här på Hermes som hjälper mig med det mesta så här i början. Och jag ser väldigt mycket fram emot att träffa alla Säfflebor som besöker kliniken.