Gör som Rikard - klättra i Värmland

Rikard Wennberg är en klättrare. Fast inte i karriären, utan i berg.
- Jag vill inte stänga några dörrar än, utan fortsätter gärna som allmäntandläkare, säger han.

{[LiVExtern puffblock] SlideShowblock}

Rikard Wennberg, 26 år, kom till Folktandvården i Forshaga hösten 2012, i någon mån ditlockad av studiekollegan och Kalixbon Erik Hallman.

– Jag trivs bra här, konstaterar Rikard. Kliniken är ny och fräsch och ledningen är bra. Jag får utvecklas i den takt som passar mig.

Till den utvecklingen hörde några månaders erfarenhet från grannlandet under sommaren 2013.
– Jag fick generöst tjänstledigt för att pröva att jobba i Fredrikstad i Norge. Men det var ingenting för mig. Kliniken var tekniskt välutvecklad men jag hade för få patienter.
Att Rikard valde att komma tillbaka till Forshaga efter äventyret i Norge beror på flera saker, utöver att han trivs på jobbet.

"Jag har hunnit få vänner här"

– Jag har hunnit få vänner här, inte minst tack vare nätverket för unga tandläkare som Folktandvården håller igång. Och jag gillar naturen. Jag är beroende av att få komma ut och andas frisk luft och det finns bra möjligheter att göra det här.

Erik Hallman lockade Rikard att komma igång med bouldring, en speciell typ av bergsklättring som inte kräver så höga berg, men komplicerade bergväggar.

– Det finns flera fina bouldringväggar i Värmland, berättar Rikard. Vi åker till Årjäng och Filipstad och klättrar, men det går också att stanna hemma och träna i några intressanta väggar vid Tyrskogen.

Meditativt att klättra

Det Rikard uppskattar med klippklättringen är att den kräver totalt fokus från både kropp och själ.

– Man måste ju ha en hyfsad fysik till att börja med, men framförallt kräver väggen totalt mentalt fokus av dig. Du är så koncentrerad att det nästan blir meditativt, det är du och väggen, ingenting annan existerar.
Och när snön kommer är det snowboard som gäller. Är man född och uppvuxen i Överkalix känner man sig rätt hemma på vitt underlag. En riktigt bra dag på jobbet för Rikard är när han får göra många olika saker.

– Jag vill gärna fortsätta att vara så bred som möjligt och har ingen brådska med att specialisera mig. Jag kanske aldrig gör det.
– Jag kommer från en entreprenörsfamilj så någonstans i framtiden kanske jag skymtar en privatklinik. Men det kan lika gärna bli något helt annat, det får vi se. Just nu vill jag bara bli så bra som möjligt på allting.

Text: Margareta Jonilson
Foto: Bobo Jonilson


Träffa oss på Swedental 14-16 november