Gör entré med klass

Nu har den första tandsköterskeklassen i Karlstad tagit examen. Och de behövde inte vänta länge på att få jobb. Hela 21 av dem börjar nu hos oss i folktandvården.

– Vi har lärt känna varandra bra, så stor var inte klassen. Och som ny i jobbet är det förstås en extra trygghet att vi dessutom är två som börjar på samma klinik, samtidigt, säger Nina Andersson, som tillsammans med Lina Flacking just börjat på Folktandvården Våxnäs, Karlstad.

Tandsköterskorna har lite olika bakgrund, och är även i olika ålder. Flera har jobbat i vården förut, exempelvis som undersköterskor. En har jobbat med reklam – och en annan har räknat pengar på bank. Nina, nu 20 år, var yngst i klassen.
– Jag tog studenten förra året och visste väl inte riktigt vad jag skulle göra. Men så läste jag på om utbildningen och tyckte det kändes rätt. Det känns roligt att yrket innebär samarbete, att ingå i ett team. Att träffa patienter och hjälpa dem till bättre hälsa gör också att yrket känns meningsfullt.

Ger nya utbildningen gott betyg

Den nya utbildningen får också gott betyg. När studenterna fått tycka till visade sig tandsköterskeutbildningen i Karlstad vara en av de som gavs allra bäst betyg av samtliga Plushögskolans YH-utbildningar.
– Och då har vi ändå varit försökskaniner, och först ut. Ibland har det märkts, men det är inget konstigt. Att det ingått så mycket praktik gillar jag. Det har hjälpt till att öka förståelsen för hur jag använder teorin på riktigt, säger Nina.

Att arbetsmarknaden skriker efter tandsköterskekompetensen visar sig inte minst nu. I princip alla i klassen har fått jobb direkt.
– Det är rätt fantastiskt. Och jag tror bara att en person hoppade av utbildningen. Det är ett dedikerat gäng, som verkligen vill det här, säger Elisabeth Wennerberg, koordinator på folktandvården.