Friska tänder knäcker dammsugare

Robotdammsugare i all ära. Men Folktandvården hoppas att suget är större efter frisktandvård som årets julklapp. Framförallt till alla födda 1996.

Ny forskning från Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet, baserat på 6000 patienter, visar att frisktandvård hjälper patienter att undvika hål i tänderna. Enligt studien löper patienter som betalar i samband med varje besökstillfälle hos tandvården 50 procents högre risk att utveckla karies jämfört med dem som har frisktandvård. Och för första gången kan nu nära och kära ge bort det hälsofrämjande avtalet som en julklapp till 19-åringar med ett gåvobevis.

– Att betala sitt barns eller barnbarns frisktandvårdsavtal är en både smart och omtänksam julklapp. Från det år patienter blir 20 år upphör den fria tandvården, vilket gör att många slutar besöka oss regelbundet. Det leder till att många ungdomar inte upptäcker problem med tänderna i tid och skadorna kan bli stora och kostsamma, säger Birgitta Haglund, tandvårdschef på Folktandvården Värmland.

Genom att besöka Folktandvården i Mitt i City den 19 december kan snälla släktingar få ett fint gåvobevis att ge bort till en 19-åring de bryr sig om.