There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Från sämst till bäst - Folktandvården Värmland

Från sämst till bäst

Unga i Värmland har bland de friskaste tänderna i landet. Det visar nya siffror från Svenskt Kvalitetsregister för Karies och Parodontit. Och det är en vändning som skett.

– För 20-30 år sedan hade unga i Värmland sämst tänder i landet, säger Hans Östholm, tandvårdschef hos Folktandvården.
Men det har inte skett över en natt.
– Under 1970-talet la vi i Värmland om barn- och ungdomstandvården och började satsa mer på förebyggande tandvård. Det är kul att se att det betalat sig. Som ung läggs grunden till god tandhälsa genom hela livet. Det går att skaffa sig ett väldigt bra utgångsläge under de här åren, säger Östholm.

Chans till att behålla tänder friska

Men ett gott utgångsläge lämnar inga garantier. Socialförsäkringsrapporten ”När tandvården får vänta” visade att de som inte besökt tandvården främst är personer mellan 20 och 30 år som efter barn- och ungdomstandvården missar sitt goda utgångsläge. Men det finns ett sätt.
– Varje år erbjuder vi våra 19-åringar frisktandvård, som är ett bra sätt att ta tillvara på det goda utgångsläget och som gör att man slipper dra på sig hål och problem med tänderna.

19-åringar tackar ja på webben

I fjol tackade 57 % av 19-åringarna ja till frisktandvård. Nuläget just nu pekar på att resultatet kan bli bättre än så. Bakom framgångarna finns en tydlig webbplats, www.ingahål.se, där 19-åringarna enkelt kan tacka ja till erbjudandet. I topp i fjolårets kampanj hittar vi Folktandvården Munkfors, som då lyckades övertyga 77 procent av 19-åringarna om det fina med Frisktandvårdsavtal
– Jag hoppas att årets 19-åringar med Frisktandvårdsavtal blir ännu fler. Hittills ser det lovande ut, säger Bengt-Olof Eriksson, klinikchef Folktandvården Munkfors.