En tandläkardröm från Hamah till Sunne

Oktober 2015. Tandläkaren Ahmad Tajo sitter i sin lägenhet i Hamah, Syrien. Efter ännu en natt präglad av oro och bombningar som ett konstant, dödligt, oljud och en militär som vill se honom strida bestämmer han sig. Det är dags att lämna allt bakom sig.

Tandvårdskliniken dit hans patienter inte längre vågar ta sig, hemstaden, vännerna och familjen. Han tar på sig jackan, greppar väskan och ger sig av.

Ahmad Tajo hjälper idag till med tolkning på Folktandvården Sunne och med munhälsoinformation på flyktingboenden, här i Svenneby, Torsby.

Mars 2016. På Folktandvården Sunne är det en vanlig tisdag. Ahmad Tajo observerar tandläkaren Staffan Magnusson som behandlar en patient. Han frågar, tittar och tar nyfiket till sig.

– Det känns lite konstigt att själv inte få jobba, som jag är van vid, i min profession. Men efter omständigheterna är det långt bättre än inget, säger han.

Långsamt bygger han nu ett nytt liv i Sunne, dit han kommit tillsammans med sin syster. Men resan till den värmländska Frykenidyllen var inte lätt. För att lyckas med livet på fykt var Ahmad tvungen att lägga sitt liv i en människosmugglares händer. Fyra gånger lurades han på pengar. Femte gången kunde han äntligen känna grekisk mark under sina fötter.

– I min båt var vi totalt 14 personer, varav 5 läkare och 2 tandläkare. Kriget tömmer verkligen landet på kompetens.

"Gillar det svenska systemet"

I Sverige hoppas han ha hittat hem och en framtid.

– Målet var Tyskland eller Sverige. Det är jättebra här. Jag gillar det svenska systemet, och inte minst hur vi solidariskt finansierar vården, med skatt. Nu vill jag betala tillbaka och börja jobba.

På Sunnekliniken tränar han på sin svenska, hjälper till med tolkning och fungerar som en kulturell bro i mötet med många patienter. Som arabisk- och engelsktalande är Ahmad en stor resurs i folktandvårdens projekt Operation asyl, även vid besök på flyktingförläggningar.

Medan Ahmad bodde på flyktingboendet i Rottneros kom han i kontakt med en volontär från Röda Korset. Det visade sig vara Kerstin Johannessen, en pensionerad tandläkare från Sunne. Nu är de kollegor och när folktandvården ville involvera Kerstin i informationsteamet, tillsammans med Ahmad, fanns ingen tvekan.

– Fem år efter min pension kom det som en liten överraskning. Men inte desto mindre roligt. Det finns så mycket att göra, inte minst när det gäller den sockerrika kosten på boendena. Sedan är besöken också en möjlighet till att hitta kompetent vårdpersonal. Ahmad är ett lysande exempel på just det, säger Kerstin, en av fyra pensionerade tandläkare som tagits in till Operation asyl.

Nya rekryteringsmöjligheter

Camilla Andersson, tandhygienist, som besökt samtliga boenden i samband med starten av projektet vittnar också om rekryteringsmöjligheterna.

– Jag har kommit i kontakt med säkert 30 personer som har kvalificerad hälso- och sjukvårdsutbildning. Och nu börjar regeringen och myndigheterna förstå betydelsen av att korta ner handläggningstiderna för att få in dem på arbetsmarknaden.

Det har talats om att det är hack i regeringens snabbspår. Men kanske går det mindre långsamt än förut för personer som Ahmad att få sin utomeuropeiska legitimation att gälla i Sverige.

– Socialstyrelsen, som validerar legitimationen, har haft långa handläggningstider. Den delen börjar blir bättre. Sedan ska svenskan vara godkänd och tandläkaren måste bli antagen till en plats på den ettåriga kompletterande yrkesutbildningen för utomeuropeiska tandläkare (KUT) eller se till att få kunskapsproven godkända av Socialstyrelsen tillsammans med sex månaders praktik. Så det är en mycket lång och snårig väg, säger Camilla.

Snårig eller inte. För Ahmad är den vägen framtiden. Det okända som tycktes skrämmande är nu hoppet, 320 mil från förra hemmet i Syrien.

– Jag är tacksam över att få bo i Sverige med den trygghet som finns. Att få börja jobba som tandläkare i Värmland är drömmen för mig. Det är allt jag hoppas på nu.