”Du ska bli sedd”

Hos tandvården är det noga med tider. Men att hinna ta sig tid att lyssna på dig som patient – det är någonting Mimica Jonsson, tandhygienist, på Folktandvården Skoghall, aldrig prioriterar bort.

– Jag tycker det är viktigt att du som patient blir sedd. Kan jag lära mig något om vem du är som person och ha en förståelse för det tror jag att hela behandlingen känns mer positiv för oss båda. Och att stressa fram – även om du kanske har frågor – det tror jag inte är någon vidare idé, säger Mimica, och fyller i:

– Jag tror vi alla tjänar på att ta oss tid att lyssna på vad du som patient har att säga. 

Gillar det personliga mötet

Just mötet med människor är någonting som Mimica tycker är särskilt kul med sitt yrke:

– Det är spännande för jag vet aldrig, i alla fall inte när det handlar om nya patienter, vad jag kan förvänta mig. Alla patienter och personer är olika och har sina specifika behov. Att ta hand om dig som patient och att jag bemöter dig på rätt sätt är så viktigt.

Borsta rätt 

Den behandling du får av Mimica på kliniken är förstås viktigt för en god tandhälsa. Men det är mellan dina besök du verkligen kan göra den stora skillnaden.

– Att tänka på hur du borstar, tandborsttekniken, är kanske det allra viktigaste. Tänk på att du får med alla tänder genom att gå från sida till sida både i över- och underkäken. Och ha inte för bråttom. Sedan är det bra om du använder tandtråd för att göra rent där borsten kanske inte kommer åt.