Det går som på räls för Anna

På Specialistkliniken för Tandreglering jobbar tandsköterskan Anna Andersson, som efter över 20 år i allmäntandvården i Arvika och Åmotfors hittat nytt bett.

– Jag har alltid gillat att jobba med ungdomar och här får jag dessutom möjlighet att bygga upp en relation med varje individ på ett annat sätt. Här kommer patienterna på återbesök var sjätte-åttonde vecka under ett par års tid, säger Anna som även håller på att vidareutbilda sig till ortodontiassistent parallellt med jobbet på kliniken.

– Det är en utmaning, men väldigt kul. Och efter 20 år i allmäntandvården känner jag mig redo för något nytt.

"Patienterna är oerhört motiverade"

Patienterna på Tandregleringen kommer till kliniken för att på ett eller annat sätt ställa rätt sitt bett och sina tänder. För många innebär det att en så kallad räls sätts in. Eller som Anna säger ”Fastsittande tandställning”.

– De allra flesta är oerhört motiverade och måna om att slutresultatet efter tandställningen ska bli bra. De är i en ålder då utseendet, oavsett vad vi tycker om det, är viktigt. Sedan är det förstås inte alltid lika kul under resans gång. Men viljan till förbättring överväger allt.

Härlig känsla att ta ur tandställningen

Vanligtvis pågår en behandling, då exempelvis en räls sätts in, under ett par års tid. När tandställningen tas ut visar Anna och kollegorna upp en före- och efter bild.

– Det brukar bli väldigt effektfullt. Och för många känns det lite konstigt, ja nästan, tomt i munnen när tandställningen är borta. Men det är förstås en härlig känsla.