”Barnen ska vara glada när de går härifrån”

Är du förälder och följer med ditt barn till tandvården? Då har Madeléne Pettersson tipset om hur du ska förbereda ditt barn: säg inte inte!

– Det är givetvis bra att prata med sitt barn, men just inför besök hos oss kan det ibland ha motsatt effekt och skrämma barnet – om du som förälder säger fel saker. Att säga att ”det här gör inte ont” eller ”det här är inte farligt” är inte att rekommendera. Barn hör och uppfattar ”inte-ordet” och kan känna en rädsla om du som förälder gör en stor affär av besöket, säger Madeléne Pettersson, tandsköterska på Folktandvården Haga och specialistkliniken för barn- och ungdomstandvård.

Gäller att skilja på blyghet och rädsla

Efter att ha jobbat med barn och ungdomar i 15 år på Haga i Karlstad vet Madeléne hur olika barn reagerar inför tandvårdsbesök. Alla tycker inte det är kul.

– Direkt när barnet går innanför dörren märker jag om barnet är rädd. Ofta är det kroppspråket som sänder ut signaler. Sedan gäller det för mig som tandsköterska att skilja på verklig rädsla och blyghet. En del barn är bara blyga och efter en stund kan vi skratta och prata ikapp, medan andra behöver mer tid för att känna sig trygga. Men oavsett tycker jag att det är viktigt att barnet går härifrån med en skön känsla. Det ska vara roligt att komma hit.

Aldrig ångrat sitt yrkesval 

Det var just glädjen med tandvådsbesök som själv fick Madeléne att intressera sig för yrket.
– Där jag växte upp fick vi åka buss med skolan till tandvården. Hela upplevelsen var härlig och lustfylld. Redan då bestämde jag mig för att bli tandsköterska. Det har jag aldrig behövt ångra.