Valde Värmland för sitt geografiska läge

Efter fem års tandläkarstudier i Umeå blev Annika Desai och Linnéa Bäck klara i januari 2017. Annika, uppvuxen i Nairobi och Linnéa, från Sälen, sökte sig till Värmland och fick jobb – innan examen.


Annika Desai och Linnéa Bäck har i dag närmare till familj och vänner. 

– På Snapchat har jag kunnat se hur bra klasskamraterna som sommarjobbade i Folktandvården Värmland hade det, bland annat på Tandvårdsdagen, heldagen med utbildning och nöje, berättar Annika när vi slår oss ner på ett kafé i centrala Karlstad.

Innan examen blickade Annika ut över hela Sverige efter jobb. Att det blev Värmland berodde dels på studiebesöket, men också på den garvfyllda Skypeintervjun en månad senare med dåvarande klinikchefen för Skoghall, Per Hjalmarsson.

– Vi klickade med en gång, jag och Per, och det som lockade mig mest var handledningen och den stora variationen av kunskap och erfarenhet som finns hos de sju tandläkarna på kliniken. Jag har utvecklats här. Sedan har Maria Karlberg, min ena handledare, inspirerat mig med sin ärlighet och att hon nu specialiserar sig inom pedondonti visar mig att inom den här organisationen kan en växa, säger Annika.

Fick jobb innan examen

Linnéa blev kallad till intervju redan fyra månader innan examen och åkte hem med en bra magkänsla.

– Jag fick ett riktigt gott intryck av Norrstrandskliniken. Det finns ett lugn och en härlig stämning här, vi bryr oss om varandra. Jag får också göra alla sorters behandlingar, vilket har gett mig möjligheten att snabbt bli en bättre allmäntandläkare. Vi har en bra blandning av människor i olika åldrar och med olika erfarenheter som gör att jag lär mig något nytt – varje dag, säger Linnéa.

Att både Annika och Linnéa flyttade ner till just Värmland berodde till stor del också på läget. Regionen ligger centralt, nära storstäder som Stockholm, Göteborg och Oslo.

– Det var definitivt avgörande för mig, efter att ha bott i Umeå är allt nära helt plötsligt och nu kan jag enkelt träffa vännerna i Stockholm och Göteborg, säger Annika som får medhåll från Linnéa:

– Sälen och min familj är nu bara tre timmar bort och Karlstad, med snart 100 000 invånare, är perfekt i storlek för mig. Dessutom hittade jag kärleken här och vi har precis fått nycklarna till vår första bostad, en nybyggd lägenhet två stenkast från kliniken.