Hittade hem i Värmland

Louise Spira och Kersti Fredriksson tog efter tandläkarexamen i Göteborg tåget till Värmland, steg av och blev kvar.
–När jag var på besök fick jag ett bra bemötande och väl i tjänst har jag känt mig uppskattad och prioriterad sedan dag ett, säger Louise.


Louise och Kersti tog tåget norrut efter studierna i Göteborg, steg av i Karlstad och hittade hem.


Louise blev färdigutbildad från Göteborg i juni 2015 och innan dess hade hon hunnit med fyra somrar i Folktandvården VGR:s tjänst, i hemorten Lidköping. Väl utbildad och klar, blev hon tipsad om
den familjära och öppna stämningen i Värmland.

– Jag fick en mejladress till HR-strategen, Johanna Sundberg, och slängde iväg ett mejl. Sedan blev jag inbjuden till fyra-fem kliniker och fick hänga med Johanna hela dagen och träffa en handfull klinikchefer. När jag klev in på Norrstrandskliniken, Karlstad, och mötte min blivande chef och handledare, Linda Back, kände jag med en gång – här vill jag vara, säger Louise.

Valde Värmland

Efter examen från Odontologen i Göteborg, januari 2017, sökte Kersti Fredriksson jobb i flera större städer, även i uppväxtstaden Uppsala.

– Jag var på intervju i de flesta av städerna, men kände att jag ville tillbaka till Värmland där jag redan hade haft en underbar sommar på Norrstrandskliniken med mitt tillfälliga leg. Jag visste att jag skulle få en lyckad handledning med möjligheten att göra alla sorters behandlingar. I efterhand är jag jättenöjd med mitt beslut och dessutom tacksam att jag hade sommarjobbat här innan, berättar Kersti.

Varje sommar får ett tjugotal tandläkarstudenter möjligheten att prova på att jobba hos oss under några veckor. Varken Louise eller Kersti är värmlänningar från början, men med facit i hand är de glada att de vågade flytta till det skog- och sjötäta landskapet på Vänerns topp.

– Ingen större press eller stress har lagts på oss i arbetet, fokus har snarare legat på att vi ska komma in i yrket, få pröva och diskutera samt jobba in oss i våra team, säger Louise och Kersti med tillägget:

– Närheten till specialisterna och deras konsultation är en annan bra sak men det bästa är nog ändå nätverket för nya tandläkare. Framför allt för oss två som är nyinflyttade. Fyra gånger om året träffar vi alla andra nya tandläkare i länet, vi spelar curling, testar bågskytte eller bowlar, sedan går vi ut och äter också. Vi har blivit ett kompisgäng tack vare det och vi båda har hittat hem här – i såväl yrke som stad.