Läkare från Nysäter prisad på världskongress

Allmänläkaren Louise Emilsson vid WONCA-kongressen i Seoul.

Läkare från Nysäter prisad på världskongress

Louise Emilsson, allmänläkare på Vårdcentralen Nysäter, har fått en av allmänmedicinens mest prestigefyllda utmärkelser.
Detta för ett innovativt forskningsprojekt kring läkemedel och cancer.

Det var på förra veckans Världskonferens för allmänmedicin, som hölls i sydkoreanska huvudstaden Seoul, som Louise Emilssons forskningsarbete uppmärksammades.
Tre priser delades ut till de forskningsartiklar som haft störst betydelse under året.
Inför tusentals deltagare fick Louise äntra scenen för att motta utmärkelsen för bästa och mest innovativa forskningsartikel. Övriga två som prisades var en professor från Oxford och en docent från Hong Kong University.

– Det är jättekul att få en av tre forskningspriser på en sådan här stor internationell kongress, säger Louise Emilsson vars prisade artikel publicerades i den amerikanska prestigefyllda tidskriften JAMA Oncology, i januari i år.

Har använt en nyare och annorlunda metod

Temat var statiner, ett läkemedel för behandling av blodfetter som länge debatterats utifrån dess eventuella förmåga att förebygga cancer.
– Tack vare att jag använt en nyare och lite annorlunda statistisk metod har jag kunnat visa att statiner inte hjälper mot risken för cancer, säger Louise Emilsson.

För sjukvården innebär resultatet att statiner kan uteslutas som cancerläkemedel. För Louise Emilsson är det ett kvitto på insatsen.
– Ett bevis på att jag gör något som är viktigt och som kan komma sjukvården till gagn, säger hon.

Tillbaka i vardagen på Vårdcentralen Nysäter

Efter kongressen förra veckan är Louise Emilsson tillbaka i vardagen på Vårdcentralen Nysäter där hon arbetar som allmänläkare. Forskningsmässigt koncentrerar hon sig nu på olika projekt om tjock- och ändtarmscancer som drivs via Oslo universitet, samt på att bli klar med sin specialistutbildning inom allmänmedicin.