Frödingstipendiet till duo som berikar Värmlands kulturliv

Kulturproducenten Pia Holmquist och keramikern Steven Jones.
De är pristagarna då landstinget delar ut Frödingstipendiet.
Årets Folkrörelsestipendium går till Föreningsarkivet i Värmland.


Föreningsarkivet Värmland, som representerades av Berit Sande och Åse Gustafsson tog på onsdagen emot årets Folkrörelsestipendium, Pia Holmqvist och Steven Jones årets Frödingstipendium.

Utmärkelserna till de två utövarna som båda anses bidragit till att berika det värmländska kulturlivet delades ut i samband med onsdagens landstingsfullmäktige

Pia Holmquist har producerat flera teaterföreställningar, gjort kortfilmer, arrangerat dockteaterfestivaler och ansvarat för stora utställningar i Långban. Allt med barn och unga i fokus.
Frödingstipendiet tilldelas hon "för ett kreativt kulturskapande med ett starkt och konsekvent barnperspektiv".

– Jag är jätteglad och väldigt överraskad. Ibland söker man pengar och får till en produktion eller annat avsatt ändamål, men det händer sällan eller nästan aldrig att man får ett stipendium. Det är jätteroligt och något jag kommer att använda i anknytning till min verksamhet, säger Pia Holmquist.

Ett erkännande för konsthantverket

Amerikanske Steven Jones, bosatt utanför Forshaga, är keramiker och arbetar med såväl bruksföremål som skulpturer. Hans verk är representerade på bland annat Ceramic Museum Mung Yeoung i Korea liksom Cedar Rapids Museum of Art i Iowa samt Höganäs Museum.
Steven Jones är en av upphovsfigurerna bakom Konsthantverkarna i Karlstad samt har hjälpt elever och kollegor till keramiska färdigheter genom workshops och kurser.
Frödingstipendiet tilldelas han "för att han bidrar till att berika den värmländska keramiken, med sina karaktäristiska saltglaserade verk som uttrycker råhet, enkelhet men också sublimitet."

– Det är en ära för mig personligen att få denna utmärkelse. Men jag är även tacksam då detta är ett bevis på att landstinget och värmlänningar är stolta över konsthantverket i Värmland, säger Steven Jones.
Parallellt med Frödingstipendiet delades även landstingets Folkrörelsestipendium ut.

7 000 föreningar representerade hos Föreningsarkivet i Värmland

Föreningsarkivet i Värmland, som med sina 69 år är länets äldsta föreningsarkiv på länsnivå, inhyser arkiv från mer än 7 000 föreningar, därtill fanor, ljud- och filminspelningar, affischer och stora mängder fotografier.

– Väldigt roligt att få utmärkelsen. Vi är ett arkiv för hela Värmland och en kultur- och kulturlivsinstitution. Det här sporrar oss att arbeta vidare, säger Berith Sande, arkivchef.
Utmärkelsen ges med motiveringen att "arkivet med stor kunskap och starkt engagemang bidrar till att bevara och lyfta fram det värmländska föreningslivets historia."