Landstinget prisas för kontaktväg för ungdomar

Landstinget fortsätter att uppmärksammas för sitt arbete med unga med psykisk ohälsa.
Hurmårdu.nu, den nya kontakttjänsten för ungdomar, mottog utmärkelsen Guldskalpellen på tisdagen.
Samma tjänst var också nominerad till Sveriges finaste designpris.


Hurmårdu.nu vann kategorin Årets banbrytare. De som mottog utmärkelsen på ceremonin var Alexandra Lindfors och Sofia Svantesson från samarbetsbyrån Ocean, landstingets Olga Sabirova Höjerström, utvecklingsledare, Maria Waller, utvecklingsledare, Christina Sand, verksamhetschef för Första linjen unga Karlstadsområdet, Elina Karlsson, ungdom som deltagit, och Karin Schmidt Karlsson, Första linjen.

Hälsofrämjande och förebyggande arbete med barn och unga är ett prioriterat område inom landstinget.
2015 startades Första linjen unga Karlstadsområdet. Till verksamheten, som är ett samarbete mellan landstinget och Grums, Forshagas, Hammarös, Kils och Karlstads kommuner, kan barn och unga med måttlig psykisk ohälsa vända sig. Tanken är att en smidig kontaktväg ska uppmuntra fler att ta kontakt för sina besvär.
Efter ett projekt där 50 gymnasieungdomar involverades för att ytterligare ringa in just ungdomars behov lanserades i december Hurmårdu.nu – en digital tjänst som möjliggör kontakt med Första linjen via sms eller webbsida.

– När vi arbetade med ungdomarna blev det tydligt att ungdomarna inte vill ringa för att få kontakt, de vill hellre skicka sms eller mejl, säger Christina Sand, verksamhetschef för Första linjen unga Karlstadsområdet.

Med hjälp av emojis kan ungdomarna beskriva sitt mående, vilket sedermera ligger till grund för den hjälp som Första linjen erbjuder.

– Som i alla tjänstedesignprocesser har arbetet utgått från målgruppens behov. Utifrån dessa har vi tillsammans med unga, medarbetare på första linjen, landstings-IT och Ocean kunnat utveckla en tjänst som skapar värde för användarna, både unga och medarbetare. Tjänsten utgör ett enkelt och bekvämt sätt för unga att utrycka sina bekymmer och ta kontakt med Första linjen, säger Olga Sabirova Höjerström, utvecklingsledare.

Prisats flera gånger

2016 fick Första linjen Psynkpriset, en utmärkelse för förtjänstfulla insatser kring barns och ungas psykiska hälsa i Sveriges kommuner och landstings regi.Den här gången är det Hurmårdu.nu, själva kontaktvägen, som 
uppmärksammas nationellt.
På två dagar var tjänsten nominerad till två prestigefyllda utmärkelser.
I måndags var den en av fyra finalister inom kategorin "tjänstedesign" i Design S, Sveriges finaste designtävling. Kategorin vanns av appen "Privatliv".

När Guldskalpellen delades ut under tisdagen var det med Landsting i Värmland som en av vinnarna.
Utmärkelsen är Dagens Medicins årliga pris som delas ut till pionjärer inom svensk sjukvård och i kamp med 21 bidrag från universitetssjukhus som Akademiska, Sahlgrenska och Karolinska fick Hurmårdu.nu Guldskalpellen inom kategorin Årets banbrytare.

– Psykisk ohälsa är ett växande problem bland unga. För oss som landsting är det angeläget att erbjuda en förenklande kontaktväg. Det här visar att det blir bra när man jobbar ihop med målgruppen, ungdomar i vårt fall, och lyssnar på den. Fantastiskt, jublar Christina Sand, verksamhetschef för Första linjen unga Karlstadsområdet.

Ceremoni i Stockholm

Tillsammans med Karin Schmidt Karlsson, Första linjen unga Karlstadsområdet, Elina Karlsson, en av ungdomarna som deltagit i projektet, Olga Sabirova och Maria Waller, utvecklingsledare, mottog hon utmärkelsen och prischecken på 25 000 kronor vid en ceremoni i Stockholm.