Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

 
v. 39
Gick obemärkt förbi
Av Ingrid Hedström

Författaren har i denna roman, på ett knivskarpt och levande sätt, blottlagt en mörk period i Sveriges historia. En tid då barn som inte passade in i normen för normal togs från sina familjer och sattes på statliga anstalter där de skulle glömmas bort.

Vi får följa tre små barn som alla möter samma öde, samt deras obemedlade familjer som inte har något att sätta emot det läkarvetenskapen försöker övertyga dem om. Den röda tråden är prästen Gösta Lidelius, fylld av både samvetskval på grund av sin egen inblandning i familjernas tragedier och skräck över sina egna fula hemligheter.

Ett omfattande grävande i arkiv och historiska källor har levandegjort människoöden som annars hade förblivit bortglömda och på ett målande sätt beskrivit en tid då rashygieniska tankar svepte genom både Europa och vårt eget Sverige.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 38
Min mammas hemlighet
Av Nikola Scott

Hur skulle du reagera om det helt plötsligt ringer på dörren och där står en kvinna som påstår att hon är din tvillingsyster?

Det är precis vad som händer Addie. Det är 40 år sedan Addies mamma lämnade sitt föräldrahem i London för att tillbringa en sommar i Sussex. Addie tror inte på kvinnan som ringer på dörren men inser att det är något som inte stämmer. Allt som hon trott sig veta om sin mor vänds helt upp och ner. Hela Addies liv tar en ny vändning.

Nu börjar ett sökande som blir mycket känslosamt för båda kvinnorna. Hade deras mamma fler hemligheter bevarade?

Berättelsen ger en feelgoodkänsla, lättsam men ändå allvarstyngd. Den handlar om familjehemligheter, himlastormande förälskelse och en ung kvinnas väg till ett självständigt liv.

 

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 v. 37
Ett folk utan land
Av Melina Marchetta

Finnikin har förlorat sin familj och levt i exil från sitt älskade hemland Lumatere i tio år efter en blodig kupp då kungafamiljen mördas och stora delar av befolkningen tvingas på flykt.

Lumateres gränser stängs genom en förbannelse och ingen kan komma ut eller in ur landet. Finnikin och hans förmyndare har fått plats i ett annat lands hov och arbetar med att teckna Lumateres historia så det ej faller i glömska medan många av deras tidigare landsmän befinner sig i fruktansvärda flyktingläger eller slaveri.

Men en dag blir de kallade till ett kloster för att träffa den unga klosternovisen Evanjalin som hävdar att en av tronarvingarna fortfarande lever och att Lumateres förbannelse kan brytas.

Ett folk utan land är en vackert skriven äventyrssaga med oförglömliga scener, karaktärer och inte minst starka kvinnoporträtt.

Se om boken finns inne och reservera den här

 v. 36
Valkompassen 2018

Är du osäker på hur du ska rösta i valet? Rädd för att bli påverkad av falska nyheter?  Då kan du ta hjälp av Valkompassen. Den består av 30 politiska sakfrågor och genom att svara på dessa kan du se vilka partier som har liknande åsikter som du.

Länk till Valkompassen:
https://valkompass.tt.se/valkompassen18/index.html?

Valkompassen är framtagen av TT Nyhetsbyrån tillsammans med Christer Isaksson, journalist och författare med politik som huvudintresse och Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

 


 

 v. 35
Viralgranskarens handbok : källkritik och självförsvar på nätet
Av Åsa Larsson & Linnéa Jonjons

Att vara källkritisk till vad som sprids i sociala medier är alltid viktigt men speciellt viktigt är det i år när det är valår.

Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner startade Viralgranskaren redan 2014, en avdelning på tidningen Metro som granskar publiceringar på nätet i syfte att kunna avslöja falska nyheter och sprida ett källkritiskt förhållningssätt. Nu har Åsa och Linnéa samlat sina bästa tips och verktyg i en bok för att du själv ska kunna viralgranska.

Genom boken får man en överblick över fejkade historier, felaktigheter eller missvisande påståenden och rykten som spridits bland svenska nätanvändare de senaste åren och utöver det finns en mängd tips på hur man kan kolla upp saker som man sett på nätet.

Att kunna källkritik är viktigt både för dig men även för din omgivning, genom viralgranskaren kan du lära dig att genomskåda troll, bluffar och falska nyheter.

Se om boken finns inne och reservera den här