”En av tio har tecken på njursjukdom – tidig behandling ger goda utsikter”

–Omkring en miljon människor i Sverige har nedsatt njurfunktion, många utan att veta om det. Det är en sjukdom som kommer smygande och är svår att upptäcka, det är därför den kallas för den tysta sjukdomen.

Det berättar Anna-Karin Larsson som är verksamhetschef vid njurmedicinkliniken i Värmland som är med och arrangerar  världsnjurdagen, World Kidney Day, torsdagen den 8 mars. 

 – Målet är att öka medvetenheten om vikten av våra njurar för vår allmänna hälsa och att minska njursjukdom och tillhörande hälsoproblem. Vi bjuder denna dag in till ett öppet seminarium kl 17 på Centralsjukhuset i Karlstad . Tidigare under dagen finns företrädare för såväl njurmedicinkliniken som njurförbundet på plats i sjukhusets huvudentré för att informera om njursjukdomar och erbjuda blodtryckstest. Vi kommer att betona vikten av förebyggande och inte minst tidig behandling för att förhindra utvecklingen av njursvikt. Vi hoppas många kommer och besöker oss. Kronisk njursjukdom är ett dolt folkhälsoproblem.

Läs mer på www.liv.se/varldsnjurdagen

 – Varmt välkomna till seminariet och att besöka oss i Centralsjukhusets huvudentré för att testa blodtrycket, hälsar Katarina Bäckström och Anna-Karin Larsson från njurmedicinkliniken i Värmland samt Christer Olsson från njurförbundet.